Het Odeonpand aan de Venrayse Hoenderstraat is een gemeentelijk monument, opgetrokken in Gelderse bouwstijl. Het is gebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw en tussen 1880 en 1914 was het de woning en praktijkruimte van huisarts A.W.A. Eller-beck.

Het pand is fraai gelegen in een buitenbocht van de Hoenderstraat en al van verre zichtbaar. Het bestaat uit een middenpartij van 2 bouwlagen met topgevel en zadeldak en 2 zij-bouwen bestaande uit één bouwlaag met zadeldak. De middenpartij van de voorgevel is voorzien van een getoogde, rijkversierde topgevel, waarvan de bekronende vazen in het verleden verloren zijn gegaan.

Deze vazen waren een belangrijk gezichtsbepalend element van het gebouw, en daarom heeft het stichtings-bestuur besloten om deze ornamenten nieuw te laten vervaardigen. Momenteel is het Venrayse amateur-beeldhouwerscollectief “d’n blauwen doem” onder leiding van de Venlose kunstenaar Hans Reijnders druk bezig met de vervaardiging van deze vazen. Het is een omvangrijke klus die de nodige tijd in beslag neemt.

Hans Reijnders zegt: “Het is spannend om samen met amateur beeldhouwers vakmanschap te realiseren. Het is namelijk een uitdagend proces, want de vazen worden gekapt volgens eeuwenoude technieken, die we vandaag de dag niet meer zien. Door die technieken is het realiseren van de vazen een grote ontdekkingsreis. Je komt van alles tegen in de steen, denk bijvoorbeeld aan kristallen, marmer en ijzer.”

De vazen zijn gehouwen uit Belgisch hardsteen en in het topelement is een met bladgoud afgewerkte afbeelding van een harp aangebracht, als symbool voor de muzikale bestemming die het monumentale pand nu heeft.

De nieuwe sierelementen zullen over niet al te lange tijd op de gevel worden aangebracht. “Als de kers op de taart!”, aldus Sef Raedts, die namens het bestuur van Odeon als projectleider optreedt.
Wilt u meer te weten komen over de mogelijkheden die het Odeonpand u te bieden heeft? Neem dan contact op via het contactformulier of via info@odeonvenray.nl

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA